tisdag 14 augusti 2012

Kölappar löser inte sjukvårdens problem

Idag har landstingsledningen gått ut med ett pressmeddelande där man nu förklarar att man vill införa kölappssystem för att råda bot på akutens problem. Det är bra att man försöker göra något åt problemen på akutmottagningen men åtgärden känns desperata.

Att lösa långsiktiga problem inom sjukvården, som visar sig som överfulla akutmottagningar löser sig inte med att man sorterar om patienterna på akuten. Det finns andra åtgärder som minskar problemen på akuten, som vi inom oppositionen tidigare har föreslagit.
  • Nya lokaler för akuten på det lediga våningsplanet på operatiosblocket.
  • Flytta primärvårdsjouren till sjukhuset och anslutning till akuten
  • Inför riktig vårdgaranti på akuten.

6 kommentarer:

  1. Vad innebär punkt ett "Nya lokaler på det lediga våningsplanet" bättre mottagande, kortare väntetid eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det nya operationshuset finns det ett ledigt våningsplan där man skulle kunna flytta in akuten. Att i en öppen yta kunna utforma lokaler för akuten som passar dagens arbetsmetoder och volymer tror jag vore bra för såväl patienterna som personalen. I dag har man lokaler där det är brist på undersökningsrum och det är allmänt trångt och lokalerna är inte gjorda för dagens flöde.

      Radera
  2. Vad innebär det att flytta primärvårdsjouren till sjukhuset och anslutning till akuten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken är att man flyttar tillbaks jouren som idag ligger på Södertull till sjukhuset, så hade man tidigare. Då kan man slussa patienterna till rätt ställe när man kommer dit. Det finns ingen anledning att ha dessa separerade utan det skulle bli mycket bättre för patienten med ärhet till bl.a. röntgen på sjukhuset.

      Radera
  3. Vad innebär "Riktig vårdgaranti på akuten"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårdgarantin vi har idag innebär t.ex. att om du inte får träffa en specialistläkare så kan du söka dig till en annan vårdgivare på landstingets bekostnad. Det är en "riktig vårdgaranti där man får vård någon annan stans och det "kostar" landstinget att inte leverera.

      Detta fungerar såklart inte på akuten men där kan man tänka sig någon annan form av kompensation t.ex. kan man få tillbaks patientavgiften eller någon annan ekonomisk kompensation.

      Idag händer inget om du inte får vård inom den tidsram man har satt som målsättning, och det vet vi inte blir lika effektivt som om det "kostar" för vårdenheten att inte leverera det som man lovat.

      Radera