söndag 4 juni 2017

Unik möjlighet tjäna 200.000/mån eller mer

Vilka metoder får man använda när man rekryterar personal, vad är etiskt försvarbart för en offentlig aktör? Som vi alla vet har Region Gävleborg extremt stort behov av allmänläkare till våra hälsocentraler. I stort sett saknas mer än hälften av läkarna och man hyr därför in väldigt mycket personal, faktiskt en av de som hyr mest av alla landsting.

Vilka metoder är då tillåtna. Region Gävleborg har för några år sedan anammat idrottsvärldens signon-bonusar vilket innebar att om en läkare började hos oss fick man en halv miljon i bonus. Detta var vi mycket kritiska mot då och man slutade med det när man insåg att dessa läkare som fick bonusen inte stannade kvar när kontraktstiden gått ut.

Nu försöker man med nya metoder. Jag har fått till mig en annons som ett bemanningsföretag använder för att rekrytera hyrläkare på längre kontrakt till hälsocentralerna i Hudiksvall, Bergsjö och Baldersnäs. Man rubricerar annonsen med ”Hög lön/ersättning” eller direkt ”Unik möjlighet Tjäna 200.000 SEK per månad eller mer” Den riktar sig bl.a. till våra privata läkare i länet.
Är det på detta sätt som vi försöker bli av med hyrläkarberoendet? Vilken bild sätter det av att jobba hos Region Gävleborg? Hur attraktiv blir vi när vi i ren desperation skriker ut att det är unikt att hos oss kan tjäna grova pengar?

Om man nu är beredd att betala 200.000SEK per månad, plus eventuell jour, så är det inte konstigt att våra hälsocentraler går med underskott. Är detta att ”konkurrera” om patienterna på just och konkurrensneutralt sätt.

Samtidigt som man gör detta har man, eller ska man inom kort, anta SKLs plan om att bli oberoende av hyrpersonal. Vet man inte inom regionen vad den de andra gör, man göder branschen med ena handen och försöker få stopp på den med andra.

Denna strategi kommer ALDRIG att lyckas. Det ända sätt man kan komma tillrätta med är att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Jag vet inte hur många gånger jag påpekat detta, men snart måste väl även sossarna och centerpartisterna i regionen förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar