onsdag 20 mars 2013

Fortsatta överbeläggningar på sjukhusen

Idag skriver Hälsingetidningarna återigen om beläggningsproblematiken på våra sjukhus. För en tid sedan var läget så akut så sängarna tog slut på Gävle sjukhus. Ledningen har förklarat detta för oss att det beror på att kommunerna inte tar hem sina färdigbehandlade patienter, och där är Gävle kommun sämst i klassen. Kommunerna har idag fem dagar på sig att fixa fram ett omhändertagande i kommunen och för varje dag en patient är kvar på sjukhuset efter det får de betala ersättning till landstinget.

Nu påståransvariga politiker i Gävle kommun att man har löst problemet och att man redan har sett resultat på sjukhuset. När jag nu på morgonen kontrollerar beläggningsläget kan vi konstatera att läget fortfarande är mycket allvarligt.
  • Gävle sjukhus har 29 överbeläggningar på 391 vårdpaltser
  • Hudiksvalls sjukhus har 12 överbeläggningar på 184 vårdplatser
  • Bollnäs sjukhus har inga överbeläggningar

Från vissa håll så blir responsen på detta att riksdagen ändrar lagen så kommunerna får betala till landstinget efter tre dagar istället för som idag fem. Detta kan låta lovande men det är inte där vi ser att lösningen finns. Eftersom man inte idag tar hem patienterna efter 5 dagar så finns det inget som säger att man helt plötsligt tar hem dem efter tre om man ändrar lagen. Det som eventuellt kan göra skillnad är det pris kommunerna man får betala till landstinget. I dag betalar kommunerna ett lägre pris än vad varje vårdplats kostar.

Om man på allvar vill lösa detta så finns det en rad andra åtgärder man kan göra, detta är några exempel:
  • Landstinget sätter sig ned med kommunerna och kommer överens om att inrätta kortidsplatser på sjukhusen.
  • Staten höjer kraftigt ersättningen till landstinget från kommunerna för varje dygn en färdigbehandlad patient vårdas på sjukhuset
  • När vi nu bygger om våra vårdavdelningar bygg dessa för en mer flexibel beläggningssituation. Vi kan inte föreställa oss att vi kommer ha en jämn tillströmning av patienter över året utan anpassa våra verksamheter efter de behov som faktiskt finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar