onsdag 30 maj 2012

Hur kan framtidens e-tjänster se ut?

Besök på Google
Under förra veckan var jag tillsammans med övriga ledamöter i SKLs e-beredning på studiebesök i USA hos olika företag och kommuner för att se vad som händer inom e-tjänsteområdet för kommuner och landsting. Det var en mycket intressanta och lärorika besök där vi fick en bra inblick i vad som är möjligt inom e-tjänster för våra invånare.

Bl.a. besökte vi både Microsoft och Google där de pratade mycket om hur vi i framtiden kommer arbeta med molntjänster inom offentlig sektor. Det blev mycket diskussioner om hur man hanterar informationssäkerhetsfrågor och äganderätten till data som sparas i molnet. Vi fick även se konkret hur man framöver kommer interagera med omvärlden genom olika IT-lösningar.

Diskioner om ägande av patient-
data hos Microsoft

Vi fick även möjligheten att träffa kommuner som har kommit väldigt långt med att tillgängliggöra smarta lösningar för sina medborgare. Där har man tillgängliggjort i stort sett allt data man samlar in för att tillhandahålla det till olika applikationsutvecklare som har utvecklat appar till smarta mobiler där man t.ex. kan se lediga parkeringsplatser, brottstatistik och mycket mer. (Se länkar San Francsisco Seattle)

En av de mest intressanta mötena för oss landstingspolitiker var att se hur Kaizer Permanente (en av USA sjukvårdsföretag) arbetar med IT inom sjukvården. De är de som förmodligen har kommit längst med just tjänster för sina medborgare(eller medlemmar som de kallar dem) Vi fick även en insyn i deras sjukvård och hur man där arbetar med att erbjuda en bra och effektiv hälso- och sjukvård.


Displatboard , ett många sätt att
interagera inom IT i framtiden.
 
Det är en relativ ny beredning och där vi är några engagerade politiker som tillsammans med våra tjänstemän kommer arbeta för att sätta fart på våra e-tjänster inom kommun och landstingssektorn. Med tanke på hur lite som är gjort inom detta område så är det en välbehövlig kraftsamling från Sveriges kommuner och landsting.




Filmklipp om framtiden från Microsoft
som visades på Microsoft Envision Lad

Ytterligare ett filmklipp från Microsoft

4 kommentarer:

  1. Min bild är att hos Sverige har en väldigt stor kompetens inom e-tjänsteområdet. Och få länder har så mycket information i sina offentliga databaser.Alltså
    Teknik finns
    Tekniker finns
    Pengar finns som kan användas för att effektivisera
    Men varför händer så lite ?
    Min bild är att landets politiker kan för lite
    inom detta område och att landets medborgare är alldeles för dåliga på att ställa krav.
    Ett svar jag fick av en hög kommunal chefstjänsteman i förra veckan var : Vi har så mycket att att göra så vi hinner inte effektivisera......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel incitament, fel ägare, fel förutsättningar. Om vi aldrig tror oss själva om att kunna göra något bra utan att vi måste åka till USA för att få goda ideér så är vi illa ute. Det är lika illa som att köpa skor på postorder om man inte är fullkomligt säker på att man är en liten 36 och tillåter att det glappar lite, man få använda ilägg osv. Kommuner ska upphandla något som dom inte känner till. Politiker ska vara kunniga i något som är stort och brett och svårt. Näringslivet ska utveckla produkter/tjänster fast det inte finns en tydlig beställare och köpare, samtidigt invänta upphandling eller avrop.I den klusternoja som råder i Regionen blir företagen som underkonsulter som får sitta som duvor och vänta på brödsmulor. Vem ska driva utvecklingen? Vem frågar medborgaren? Finns våra medborgare överhuvudtaget med i dialogen och kan ställa krav? Är det Google och Microsoft som ska sätta normen för hur vi ska ha det?

      Radera
    2. Det är väldigt viktigt för oss alla att ha en bra omvärldsspaning. Tror vi att vi själva har svaren på de utmaningar vi står inför så tror jag vi hamnar väldigt fel. Sedan ska man självklart inte svälja allt rakt av utan det ska såklart anpassas och tillämpas hos de vi är till för.

      Jag tror inte vi skiljer oss i Gävleborg så mycket jämfört med övriga landet eller världen. Utvecklign av nya lösningar sker inte genom att vi politiker bestämmer vad som som ska göras utan det är att vi skapar förutsättnignar för andra att skapa lösningar som just våra medborgare vill ha.

      Radera
  2. Jag kan bara hålla med. Jag tror att vi har byråkratiserat för mycket hos oss och det kan vara hämmande för utvecklingen. Öppna upp så mycket data som möjligt så kommer andra drivkrafter ta fram smarta applikationer. Inom vårdens egna IT system med t.ex. journaler så beror mycket av bristerna genom att man är väldigt försiktig och att vi har myndigheter som försvårar utvecklingen. Jag har svårt att acceptera att vårdgivarna ännu idag inte kan läsa patienternas journaler hos andra vårdgivare. Det finns mycket att göra och alla landsting är ungefär lika bra/dåliga.

    SvaraRadera